Egyházalapító

Egyházalapító

Gyülekezetalapítás

Németh Sándor és felesége 1978 júniusában – korábbi vallási tradícióikat, hovatartozásukat feladva – teljes evangéliumi keresztények lettek, miután felnőtt-víz­keresztségben részesültek. 1978-ban kerültek kapcsolatba a nemzetközileg ismert és befolyásos bibliatanítóval, Derek Prince-szel, akivel egészen haláláig, 2003-ig szoros tanítványi viszonyban álltak. Ettől kezdve a Derek Prince Ministriestől és más amerikai evangéliumi intézményektől illegális csatornákon keresztül rendszeresen keresztény teológiai irodalmat és tanulmányokat kaptak, amelyeket Judit magyarra fordított.

Ennek nyomán Budaörsön 1979-ben bibliai hiten álló evangéliumi csoport alakult, amely egy magánházban karizmatikus istentiszteleteket kezdett el tartani. A Hit Gyülekezete nevet választó csoporthoz egyre többen csatlakoztak, és időközben számos nemzetközi hírű, főleg amerikai bibliatanító és prédikátor fordult meg náluk.

A Németh házaspárt 1980 novemberében a Fort Lauderdale-i (Florida) Good News Churchben szentelték fel pásztornak, és erősítették meg szolgálatukat. Németh Sándor az igehirdetésben, tanításban, pásztorlásban és gyülekezet­vezetésben tevékenykedett, felesége a pásztorlási munkák végzése mellett a zenei szolgálat megalapítója és vezetője lett a gyülekezetben.

1980-tól a rendszerváltásig, 1989-ig a közösség földalatti egyházként tevékenykedett. Emiatt számos atrocitás (titkosszolgálati megfigyelés, zaklatás, házkutatás, előállítás stb.) érte őket a kommunista rezsim részéről. Ezekben az években sok ellenzéki gondolkodású, a társadalomból kitaszított vagy perifériára szorult fiatal – köztük művészek és értelmiségiek – csatlakozott hozzájuk. A magyar állam 1989 májusában ismerte el egyházként a Hit Gyülekezetét.

Németh Sándor a budapesti szolgálatok mellett vidéken, sőt az országhatárokon túl is számos regionális konferenciákat tartott. Ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a gyülekezet létszáma erőteljesen megnőtt. Az 1979-ben mindössze 5 fővel elindult közösség a ’90-es évek elejére már több mint 10 ezer tagot számlált.

1995 februárjától 1998 júniusáig Németh Sándor kéthavonta többnapos karizmatikus ébredési összejöveteleket tartott telt ház előtt a 12 ezer fős Budapest Sportcsarnokban. A 157 istentiszteleten körülbelül 80 ezer ember fordult meg, 15 ezren tértek meg, és 6800-an részesültek vízkeresztségben. Ezek a rendezvények döntően hozzájárultak a Hit Gyülekezete országos és nemzetközi ismertségéhez. Ekkorra Magyarországon és a szomszédos országokban körülbelül 150 gyülekezet tartozott Németh Sándor vezetése alá. A konferenciákra öt kontinensről, mintegy 60 különböző országból érkeztek vendégek, hat nyelven folyt tolmácsolás.

A Hit Gyülekezetének mára mintegy háromszáz közössége működik szerte az országban és a határokon túl. Valamennyi szomszédos országban, továbbá Csehországban, Németországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is vannak helyi közösségei. A gyülekezetek jelentős része saját tulajdonú ingatlanban rendezi istentiszteleteit, melyek közül a mintegy tízezer fő befogadására alkalmas budapesti Hit Csarnok a legnagyobb, de Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Salgótarjánban is több mint ezer férőhelyes csarnokokban zajlanak az istentiszteletek.

Információ a regionális központokról, vidéki gyülekezetekről, istentiszteleti helyszínekről itt található.