Jézus volt az első celeb

Németh Sándor a Vidám Vasárnap 2010.03.07-i adásában is több érdekes nézői kérdésre válaszolt.

 „Tisztelt Lelkész Úr! A héten megint hallottam valakitől, hogy azért gyűlöli a zsidókat, mert istengyilkosságot követtek el. Több dolgot nem értek. Ha Jézus azért született, hogy halálával megváltsa az emberiséget a bűneitől, akkor a zsidók nem gyilkosságot követtek el, hanem az isteni akarat végrehajtói voltak. Lehet, hogy akkor követtek volna el bűnt, ha nem így cselekszenek?” - kérdezte a „Nagymama” néven levelező kedves néző.

Érdekes logika, de nem tudok vele egyetérteni – szögezte le válasza elején Németh Sándor. A lelkész emlékeztetett rá, hogy Jézust a nem „a zsidók” ölték meg, hanem több szervezet ítélte halálra. Először kétségkívül a Szanhedrin, a zsidó „legfelsőbb bíróság” mondott ítéletet, ám ezt követően Pontius Pilátus, római helytartó és Heródes fejedelem is megerősítette Jézus halálos ítéletét.

A - római befolyás alatt álló - Szanhedrin is nagyon rossz döntést hozott, ám annak tagjait vallásos csalás vakította el: meg voltak győződve saját igazukról, vagyis arról, hogy Jézus istenkáromló. Pilátus ugyanakkor előzőleg meggyőződött Jézus ártatlanságáról - mégis elítélte. Ezek után Jézust elvitték Heródes fejedelemhez, aki szintén megvizsgálta az ügyet, majd jóváhagyta a halálos ítéletet, amit végül római légiósok hajtottak végre. A Messiás megölésében tehát részt vettek az akkori zsidóság vezetői – de nem „a zsidóság” -, részt vett Pilátus, Heródes és a római katonák is – foglalta össze az eseményeket Németh Sándor.

Jézus a saját korában rendkívüli népszerűségnek örvendett, modern kifejezéssel élve kora első számú celebje volt: szerették az emberek, személye és szolgálata tömegeket vonzott – mondta Németh Sándor. Ugyanakkor éppen emiatt – a vallási és politikai vezetők körében – ellenségei is támadtak, mert attól tartottak, hogy szolgálata átrendezi az addigi vallási- politikai palettát. Ez az elit ráadásul irigy is volt, hiszen az ő előadásaikra lasszóval kellett résztvevőt fogni, Jézust viszont rendszerint tömegek hallgatták és követték. A klerikális irigység egyik leggyakoribb tárgya a tömeg – tette hozzá Németh Sándor.

Isten kétségkívül elhatározta, hogy sor kerül a megváltásra, amihez szükséges volt a Messiás megölése, ám ez nem menti a felelősöket, mivel ők is választhattak: melyik oldalra állnak.

Ezért – tette hozzá Németh Sándor – ha nem térnek meg, Isten számon kéri őket.