Kitüntetések

 • ÉLETMŰDÍJJAL TÜNTETTE KI AZ IZRAELI KNESZET NÉMETH SÁNDORT

  Az Európát fenyegető legfontosabb kihívások és a közös válaszlehetőségek álltak annak a jeruzsálemi rendezvénynek a középpontjában, amelyet az izraeli parlament, a Kneszet szervezett. Az eseményen részt vett és felszólalt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, akit a konferencián Kneszet életmű-díjjal tüntettek ki, amelyet Robert Ilatov, a Kneszet Izraeli-Keresztény Képviselőcsoportjának elnöke adott át.

 • Németh Sándor Radnóti-díjat kapott

  Németh Sándor Radnóti-díjat kapott

  A Radnóti Miklós Antirasszista Díjat a MEASZ (Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége) alapította 2000-ben. A kitüntetést minden évben olyan személyiségeknek, közösségeknek adják át, akik mindennemű kockázattal dacolva társadalmi szerepvállalásaikban fellépnek a fasiszta eszme magyarországi terjedése ellen, és beszédükkel és cselekedetükben is folyamatosan hitet tesznek az antirasszizmus mellett. 2014. március 21-én a RAM Colosseumban Németh Sándor is részesült az elismerésben. Az idei díjazottak között szerepel a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Országos Szövetsége), valamint Heller Ágnes világhírű filozófus is. 

 • A Mensch Alapítvány kitüntetése

  Geiger András az alapítvány elnöke az átadó ünnepségen elmondta, hogy „a Mensch németül annyit jelent: ember. Jiddisül azonban, ahogy a stetlek világában beszéltek, annyit tesz nagyon-nagyon jó ember, olyan ember, aki az ingét odaadja a másiknak.”

  A kitüntetés szövege így szól: „A Mensch Alpaítvány megtiszteli Önt mint minden időben igaz embert. Minden, amit Ön tett, az ezt a kaotikus világot jobb hellyé változtatta. Németh Sándor éljen Ön 120 évig.”

  Geiger András külön megköszönte Németh Sándornak, hogy a közösséget, amelyet vezet, a személyében is kitüntetésre érdemes értékek képviseletére tanítja. Mint holokauszt túlélők leszármazottja hozzátette: „Ha mindazt, amit Ön most tesz, a háború alatt is tették volna, akkor ez a szörnyűség nem történik meg. És hálás vagyok, hogy abban a helyzetben, amelyben Magyarország ma van, Ön áll a helyén, és teszi, ami tisztességes és becsületes. És ezt személyesen is köszönöm.”

  Németh Sándor megtisztelőnek nevezte a kitüntetést, és kijelentette, hogy azért jelent sokat számára, mert arra motiválja, hogy – mint mondta –: „ezt a nemes és szent ügyet én is és sokan mások a jövőben is önfeláldozóan szolgáljuk.”

  A MENSCH Alapítvány kiemelten közhasznú nemzetközi szervezet, amelynek célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek és a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását. A díjat eddig olyan jeles személyek kaphatták meg, mint például Tom Lantos amerikai szenátor, Göncz Árpád volt köztársasági elnök vagy George Herbert Walker amerikai nagykövet.

 • Jeruzsálem Békéjéért kitüntetés

  „Jeruzsálem ügye nem csak politikai kérdés. Minden zsidó, minden hívő és minden keresztény szívében él. A városról szóló bibliai igazságok nem csak a Szentírás lapjain szerepelnek, hanem itt élnek a szívünkben is" (Benjamin Elon rabbi, a Knesszet Keresztény Szövetségesek Koalíciójának alapító elnöke)

  A kitüntetést a Knesszet képviselőcsoportja adományozta 2010 október elsején Németh Sándornak, a Magyarország és Izrael közötti barátság erősítéséért, valamint fontos társadalmi kérdésekben való elkötelezett kiállásért

  (képen: A Jeruzsálem Békéjéért díjat Benjamin Elon rabbi (balról) és Robert Ilatov, Knesszet-képviselő (jobbról) adta át Németh Sándor vezető lelkésznek)

   

 • Kitüntetés Izraelben

  2009. december 8-án Németh Sándor megkapta a zsidóságért tett erőfeszítések elismerésének legnagyobb díját, a Knesszet Keresztény Szövetségesek Választmánya és a Zsidó Világkongresszus 2005-ben alapított kitüntetését. A díjat évente annak a nemzetközi keresztény vezetőnek adományozzák, aki megítélésük szerint a legtöbbet tette Izraelért. „Hosszú idő óta imádkozunk Izrael vezetőiért, polgáraiért, hogy az állam démonizálása, kriminalizálása ellenére is bölcs döntésekkel tudják az országot vezetni, védelmezni és építeni” – mondta Németh Sándor a díjátadón Jeruzsálemben.

  Németh Sándornak az ünnepségen elmondott beszédét ezen az oldalon találja.

   

 • Magyarországi Zsidókért díj

  2009 októberében Németh Sándor kapta meg a Magyarországi Zsidókért díjat a zsidó–keresztény kapcsolatok erősítéséért, a közös örökség, a Szentírás tanainak hirdetéséért, az önálló zsidó állam melletti kiállásért, valamint az antiszemitizmus elleni töretlen fellépésért. „Emberként, keresztényként, magyarként a zsidó Kinyilatkoztatás a legnagyobb áldást jelenti az életemben. (…) A Szentírás megismerése döbbentett rá, hogy az egész emberiséghez hasonlóan én is a zsidóság adósa vagyok az Isten országának azokért az igazságaiért, szellemi kincseiért, szövetségeiért és bibliai személyeiért, amelyekkel Isten népe megáldotta a világot” – mondta a Hit Gyülekezete vezetője.
  Németh Sándornak az ünnepségen elmondott beszédét ezen az oldalon elolvashatja.