Magyar támogatással nemzetközi zsidó-keresztény központ nyílt Jeruzsálemben

A zsidó-keresztény értékek erősítését, a népek közötti megbékélést és Jeruzsálem egységét kívánja erősíteni az új intézmény, amelyet a héten avattak fel az izraeli fővárosban.

A nemzetközi központot az izraeli parlament, a Knesszet képviselőiből álló csoport, a Keresztény Szövetségesek Koalíciója hozta létre." A Salom Jerusalaim (Jeruzsálem békéje) nevű központ elmélyült kulturális, tudományos és oktatási-információs tevékenységet kíván folytatni annak érdekében, hogy a várossal kapcsolatos történelmi tények világszerte széles körben ismertté váljanak." A szervezők szerint a több mint 3000 éves Jeruzsálem a reménység forrása a zsidóság és a kereszténység számára egyaránt.

A szervezet igazgatója, Josh Reinstein a Jerusalem Post tudósítójának azzal indokolta a központ felállítását, hogy most van a legnagyobb szükség az izraeli főváros egysége melletti kiállásra. „Ez a központ az egységes Jeruzsálem ügyét szolgálja. Hiszünk abban, hogy a városnak a jövőben is osztatlannak kell maradnia, és ez a központ ennek a küzdelemnek a frontvonalában kíván állni."

A kezdeményezést a Knesszet Keresztény Szövetségesek Koalíciójával a világ 18 országában együttműködő parlamenti képviselőcsoportok is támogatják. Az Egyesült Államok, Brazília, Nagy-Britannia mellett 2010 januárja óta a magyar parlamentben is működik az a többpárti képviselőcsoport, amelynek a célja a zsidó-keresztény értékek képviselete és erősítése.

Egy élhetőbb világért

A magyar szervezet társelnöke, Kiss Péter, az MSZP társadalompolitikai kabinetvezetője videóüzenetben köszöntötte a központ felavatását, hangsúlyozva, hogy a kezdeményezés segít a kapcsolatok erősítésében, és „egy boldogabb, élhetőbb világ építésében".

A jeruzsálemi központ felavatását köszöntötte Mike Pence amerikai képviselő is. Az Indiana állambeli republikánus politikus Sarah Palin mellett az egyik esélyes a párt elnökjelöltségének elnyerésére a 2012-es választásokon.

„Bátorító látni, hogy az új központ is erősíti az Izrael támogatása melletti, egyre erősödő nemzetközi mozgalmat" – mondta a megnyitón Mike Sordel amerikai politikus, a képviselőház volt tagja.

 

Zsidó-keresztény közös ügy

A politikusok mellett több mint 40 nemzetközi keresztény vezető is részt vett az avatáson. Magyarországot Németh Sándor vezető lelkész képviselte. A magyar egyházi vezető az ünnepség alkalmából átvette a Jeruzsálem Békéjéért kitüntetést, amelyet a Knesszet képviselőcsoportja adományozott a Magyarország és Izrael közötti barátság erősítéséért, valamint fontos társadalmi kérdésekben való elkötelezett kiállásért.

A Jeruzsálem Békéjéért díjat Benjamin Elon rabbi (balról) és Robert Ilatov, Knesszet-képviselő (jobbról) adta át Németh Sándor vezető lelkésznek

A Hit Gyülekezete vezetője a Jerusalem Postnak elmondta, hogy meglepetésként érte az elismerés. „Szívből teszem azt, amit teszek. Biztos vagyok benne, hogy Izrael barátai, mint amilyenek mi is vagyunk, igyekeznek a lehető legtöbbet segíteni ennek az ügynek" – mondta Németh.

A kezdeményezést számos befolyásos nemzetközi keresztény szervezet is támogatja, többek között az amerikai CBN médiacsoport, valamint a Jeruzsálemben működő Nemzetközi Keresztény nagykövetség is.

„Jeruzsálem ügye nem csak politikai kérdés. Minden zsidó, minden hívő és minden keresztény szívében él. A városról szóló bibliai igazságok nem csak a Szentírás lapjain szerepelnek, hanem itt élnek a szívünkben is" – mondta az ünnepség befejezésként Benjamin Elon rabbi, a Knesszet Keresztény Szövetségesek Koalíciójának alapító elnöke.

Jerusalem Post / atv.hu