Miről ismerhető fel az átok?

Egy érdekfeszítő részlet a Vidám vasárnapi prédikációból.

Az április 25-i istentiszteleten Németh Sándor az emberi sorsot sújtó átokról, illetve az átok jelenlétének ismérveiről is beszélt.

Az átok egyik következménye, hogy az ember képtelen megszerezni a földi életben azokat a javakat, melyekre szüksége lenne, noha rendelkezik az ehhez szükséges képességekkel és képzettséggel.

Az átok jelenlétének második fontos jele, hogy hiába van sok tehetség az ember bensőjében, lelkében, szellemében, ez a tehetség – szinte irreális módon - nem tud tárgyiasulni, megvalósulni. „Úgy is szokták mondani, hogy egész élete során benne marad az emberben a tehetség, képtelen kibontakozni” – mondta a prédikátor.

A harmadik fontos jel, ami az átok jelenlétére utal, ha az ember képes kibontakoztatni a bene rejlő tehetséget, képes megszerezni az élethez szükséges javakat, viszont képtelen élvezni a megnyert áldásokat. „Ott van körülötte a sok áldás, de a depressziójával, a letargiájával meg más egyéb lelki nyavalyájával nem tud elbánni, ezért képtelen élvezni mindazt, amivel őt Isten megáldotta, amire eljutott. Ehelyett továbbra is ugyanolyan kifosztottnak, sikertelennek, frusztráltnak érzi magát, mint a siker előtt” – hangzott el Németh Sándor prédikációjában.

A vezető lelkész az átkot kiváltó okokról is beszélt. Ezek között elsőkként említette az antiszemitizmust, az anticionizmust és a keresztényellenességet.

A teljes prédikáció megtekinthető a Vidám Vasárnap Archívumban.