Németh Sándor beszédet mondott a Capitoliumban

November 12. és 14. között került sor az Izrael Szövetségesei Alapítvány (Israel Allies Foundation – IAF) nemzetközi konferenciájára Washingtonban. Az alapítvány célja Izrael nemzetközi politikai támogatásának az előmozdítása a zsidó-keresztény értékrend alapján. Az alapítványt Benny Elon rabbi, Izrael egykori turisztikai minisztere alapította. Az IAF vezetősége a nagy sikerű budapesti és jeruzsálemi rendezvényeket követően döntött a washingtoni konferencia megrendezéséről.
Ne szóval szeressünk, se nyelvvel, hanem cselekedettel és valósággal…”
1János levél 3:18
 
Izrael államának és a cionizmus ügyének nemzetközi politikai támogatását Benny Elon rabbi a zsidó-keresztény értékrend alapján kívánta erősíteni, ezért hozta létre az Izrael Szövetségesei alapítványt (IAF). Egy évtizede dolgozik azon, hogy Izrael zsidó és keresztény támogatóit összehozza a világ minden részén. Az alapítvány ügyvezetője Willem Griffioen, a brüsszeli irodát Pátkai András, a berlini irodát pedig Josias Terschüren vezeti.
 
Washingtonban a szervezők három célcsoportot kívántak megszólítani. Politikusokat, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy nemzetük Izraelt támogató politikát folytasson. Keresztény szellemi vezetőket, hogy hívják fel a hívők figyelmét Izrael jelentőségére, és mozgósítsák őket a politikai aktivitásra, valamint a zsidó állam támogatására. Ezenfelül adománygyűjtés és új támogatók megnyerése is célja volt a konferenciának.
 
A rendezők a három célközönséget kiválóan kezelték, a különböző hangsúlyú programokat több síkon futtatták, ugyanakkor időről időre, bizonyos programokon találkozhattak is egymással a politikusok, a szellemi vezetők és a pénzügyi támogatók. Ilyen módon teret adtak a szakmai előadásokra és vitákra, de a kapcsolatépítésre, a networkingre is bőven kínálkozott lehetőség.
 
A konferenciára a világ számos országából érkeztek politikusok – Hollandiából, Szlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, Görögországból, Spanyolországból, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Guatemalából, Costa Ricából, Brazíliából, Panamából, Kanadából, Izraelből és az Egyesült Államokból. Magyarországot a kormány részéről Gulyás Gergely, az ellenzéki politikusok közül Hiller István és Ujhelyi István képviselte.
 
A közös reggelit és bemutatkozásokat követően a résztvevőket busz szállította át a Capitolium épületébe. Itt az Izrael Kongresszusi Támogatóinak Választmánya társelnökei, Trent Franks és Doug Lamborn republikánus képviselők köszöntötték a résztvevőket. Kifejezték egyet nem értésüket az Obama-kormány közel-keleti politikájával kapcsolatosan, és felhívták a figyelmet az Izrael melletti lobbitevékenység fontosságára. „Mindig fog nyomás érkezni azok részéről, akik delegitimálni, kiközösíteni akarják Izraelt, de mi harcolni fogunk ez ellen. Önök is rendkívül fontos munkát végeznek a saját országaikban. És fontos, hogy a terrorista szervezeteket merjük a nevükön nevezni!” – szólította fel az egybegyűlteket Lamborn képviselő úr.
 
Az amerikai politikusok nyomatékosan figyelmeztettek az iráni nukleáris törekvések veszélyére. Az iráni kérdés aktualitását mutatta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszternek az IAF-programmal egyidejűleg kellett részt vennie egy kongresszusi meghallgatáson az Iránnal kapcsolatos genfi tárgyalások alakulásáról.
 
A kongresszusi képviselők ezután a résztvevők kérdéseire is válaszoltak. Egy gyors ebédet követően Steve Rosen tartott előadást az Izraellel szemben nemzetközi szinten zajló bojkott, a delegitimációs törekvések és a szankciók elleni küzdelemről. Rosen huszonhárom éven keresztül volt külügyi igazgatója az AIPAC-nek, amely a világ legbefolyásosabb Izrael-párti lobbiszervezete. Majd Ajelet Saked izraeli képviselő asszony beszéde következett, aki izraeli szemszögből taglalta a zsidó állam helyzetét a Közel-Keleten és a világban. „Mi nem ruházhatjuk rá senki másra a felelősséget a saját biztonságunkkal kapcsolatban. Ezt a leckét még Európában tanultuk meg a 20. század során, és soha sem fogjuk elfelejteni. De bizonyos európai államok most is sokmillió euróval támogatnak olyan, magukat emberi jogi aktivistaként beállító személyeket és szervezeteket, amelyek egyetlen célja Izrael delegitimálása” – figyelmeztetett az izraeli politikusnő.
 
A cikk folytatódik! A teljes írás az Új Exodus magazinban olvasható!
 
forrás: ujexodus.hu