Németh Sándor Kijevben

"A csődbe jutott materializmus helyett új alapokra kell helyezni az antifasiszta küzdelmet" – mondta Kijevben Németh Sándor lelkész, az ATV Vidám Vasárnap című műsorának főszerkesztője.

"A nácizmus nélküli világ" néven nemzetközi emberi jogi mozgalmat indítanak egyházak és civil szervezetek. A Kijevben megrendezett nagyszabású fórumon az Interfax orosz hírügynökség beszámolója alapján 23 országból több mint 100 felekezet és civil szervezet képviselteti magát.

A mozgalom világméretekben figyelemmel kíséri a neonáci megnyilvánulásokat és jelentéseket készít ezekről az ENSZ, az Európa Tanács, az Európai Unió valamint az EBESZ számára, továbbá kezdeményei büntetőeljárások megindítását háborús bűnösök és náci eszmék népszerűsítésében érintett személyek ellen A „Nácizmus nélküli világ” mozgalom szervezőbizottságának vezetője Borisz Spiegel, az oroszajkú zsidók Nemzetközi Világszövetségének elnöke.

"Segítenünk kell egymást az információk terén" - mondta Vszevolod Chaplin, a moszkvai patriarchátus külső egyházi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője az alapító fórumon Kijevben hétfőn.

A rendezvény megnyitóján Németh Sándor, a több mint 60 ezer tagú magyar Hit Gyülekezete evangéliumi egyház vezető lelkésze beszédében kiemelte, hogy az antifasiszta tömörülés alapját „a materializmus csődbe jutott ideológiája helyett” a szellemi értékek és emberi jogok kell, hogy alkossák. A lelkész sajnálatosnak tartja, hogy a magyar társadalom "fáradt közönnyel" reagált a Jobbik szélsőjobboldali párt közelmúltbeli sikereire a parlamenti választásokon. Emlékeztetett arra, hogy a parlament máris megváltoztatta a holokauszt tagadása elleni büntető törvényt, egy olyan jogszabállyal, amely összemossa a kommunizmus és a fasizmus bűneit.

Szergej Rjahovszkij püspök, az orosz Evangéliumi Egyházak Szövetségének a vezetője beszédében megjegyezte, hogy "a múlt tragédiája ma többnyire bohózatként jelenik meg, a jövőben azonban ez ismét tragédiába fordulhat."

A kijevi nemzetközi fórum kedden egy közös nyilatkozat kiadásával és az új mozgalom vezetőségnek megválasztásával zárja munkáját.

Interfax/atv.hu