Németh Sándor szeretné, ha Gera 100-szoros válogatott lenne

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze sokszor biztosította arról Gera Zoltánt, mielőtt a középpályás elutazott a franciaországi tornára, hogy Jézus Krisztus segíteni fogja francia földön. És (vélhetően) igaza lett.
– Azt nem láttam előre, hogy a portugálok elleni meccsen előbb mellel maga elé teszi a labdát, majd a kapuba lövi, ugyanis nem vagyok se látnok, se parafenomén – szögezi le Németh Sándor. Közte és Zoli között olyan szoros a kötelék, hogy amíg a csapat versenyben volt, naponta beszélgettek telefonon. Így szót váltottak a belgák elleni 0-4 előtt is. Németh szerint egyrészt olyan feszes védekezést kellett volna alkalmaznunk, amilyennel az olaszok előálltak, másrészt Bernd Storck kapitány nem húzott helyeset, amikor a szünetben lecserélte Zolit.
 
– Ha 75 percig zakatolhatott volna, egy-két góllal megússza a magyar csapat – véli Né­meth, aki az unokáival gyakran vendégeskedik a Groupama Arénában. Végignézte Zoli pá­lyafutását, sőt, ő eskette össze a feleségével, Tímeával, s valljuk be, a közbenjárásával kerültek meghitt kapcsolatba a szerelmesek.
 
 
– Elsőéves főiskolás voltam, a Hit Gyülekezetének kórusában énekeltem. Zoli is oda járt, de egy évig nem mert megszólítani, gyűjtötte a bátorságot – árulta el nemrégiben Tímea. A vezető lelkész amúgy nem Gera által szerette meg a focit. Ifjúkorában Nagykanizsán élt, és a ljubljanai tévéadások révén számos Real Madrid-meccset látott. Így lett Puskás Ferenc nagy rajongója. Abban, hogy Zoli most itthon játszik, Németh Sándornak szintén nagy szerepe volt.
 
– Két éve az volt a dilemmája, hogy India felé vegye-e az irányt, ám arra intettem: Zoli, ne élj a pénz bűvkörében, inkább irány vissza a Fradi! Ott rajonganak érted, és hát ugye, a szeretet a legfontosabb. Sőt, azt is ő ajánlotta a pályafutása kezdetén járó Gerának, hogy ne Belgiumba szerződjön, inkább a Fradiban érlelődjön még, mert félkész játékosként a külföldi szereplés esetleg nem alakul jól. A tanács megint csak gyümölcsözött: később Angliában szerzett nevet.
 
 
– Szeretném, ha száz válogatottságig vinné. Szerencsére fizikai és lelki értelemben is a csúcson van – mondja Németh, bár tisztában van vele, hogy a 37 éves, 93-szoros válogatott hamarosan pályája végéhez ér.
 
 
– Már szót ejtettünk arról, mi lesz azután, ha felhagy a futballal. Úgy vélem, még egy kiemelkedő idény biztosan van Zoliban, utána az edzői mesterséget kellene vá­lasztania. E tanulmányok elvégzésére korábban a most leköszönt angol kapitány, Roy Hodgson is megpróbálta rávenni. Sándor összeveti Zoli hitét az izlandiak megszállott győzni akarásával, bár kiemeli, a szigetországiak szemében inkább évszázadok viking keménysége lobog. Amúgy az Eb-n az olasz gárda bilincseli le: – Szeretném, ha a kékek vinnék haza az aranyérmet!
 
 
ALEXANDER IS TEHETSÉGES
 
Mivel a Németh és Gera família gyakorta találkozik, a lelkész szöszi unokája, Alexander jó barátja Zoli fiának, Jonatánnak. Németh Sándor szerint Joni csintalan srác, s máris látja, hogy kiváló focista válik majd belőle is
 
Forrás: Szabó Sándor/Bors