Németh Sándor vendége volt Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete

"Hölgyeim és Uraim, olyan korban élünk, amikor Izraellel kapcsolatosan két egymással szemben álló, ellentétes erő határozza meg a folyamatokat" - kezdte beszédét Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete a Hit Gyülekezete rendhagyó szombati istentiszteletén. A nagykövet beszélt többek között Izrael jelenlegi nemzetközi helyzetéről, megítéléséről, lehetőségeiről. Elmondása szerint nemzetközi szinten továbbra is nehéz helyzetben van Izrael, mivel egy olyan automatikus - arab országokból álló - többség van az ENSZ-ben, ami még az állam létezésének fundamentumát is tagadja. Ezen körbe tartozik a genfi emberjogi tanács, a hágai nemzetközi bíróság és részben az Európai Unió is. Izrael negatív diszkriminációja a mai napig állandó. „Más mércével mérik a demokráciákat, a diktatúrát, és van egy harmadik, különálló mérce az ici pici Izrael számára" - mondta.

Izraeli-Palesztin konfliktus

Ilan Mor fontosnak tartotta, hogy eloszlasson egy széles körben elfogadott téveszmét is. E szerint az izraeli-palesztin konfliktus az oka az iszlám hódításának. Hiszen a konfliktus alapja az, hogy a szemünk előtt esik szét a régi ottomán berendezkedés keleten és emelkedik fel a részben Irán vezette síiták, részben az ISIS vezette szunniták konfliktusa. E két erőben egy közös pont van: mindkettő meg akarja változtatni világunkat, és egyben iszlám kalifátussá tenni. Így tehát egyértelmű, hogy a konfliktus, amivel szembe kell néznünk ma, az iszlámon belüli két nézet ellentétéből származik. 
 
A nagykövet kiemelte, az egyik legnagyobb gond, hogy a két erő Izraeltől körülbelül száz kilométerre csap össze egymással. Izrael egyelőre nem érintett a konfliktusban, és nem is szándékozik beavatkozni, leszámítva a humanitárius ügyeket. "Izrael volt az első ország, ami kezet nyújtott Szíria áldozatai felé, és megnyitotta kórházait, hogy ott kezeljék a sérülteket. El lehet képzelni azokat a civil katonákat, akiket kisgyerek koruktól úgy neveltek, hogy az izraeliek ördögök, gonosztevők, és akkor egyszer csak arra ébrednek, hogy ezeknek a kezei között vannak a kórházakban, ők kezelik és ápolják őket. Így rádöbbennek, hogy ezek nem ördögök, hanem jó emberek" - meséli Ilan Mor. 
 
Az emberbarát hozzáállás mellett azonban Izrael miniszterelnöke egyértelművé tette, hogy nem fogják tolerálni azt, hogy szíriai területeken halálos fegyvereket szállítsanak a Hezbollah terrorszervezet számára. De ugyanígy azt sem engedik, hogy szíriai területről támadások érjék az országot, illetve azt sem, hogy Irán a Golán fennsíkon újabb terrorista központot alakítson ki. 
 
 

Arab-Izrael konfliktus

Az arabok és Izrael közötti konfliktus kapcsán Ilan Mor azt nevezte meg a probléma egyik legfontosabb okának, hogy a palesztinoknak a mai napig nem sikerült túllépniük egy bizonyos érzelmi, gondolati vonalon és feladni egy bizonyos álmukat. Ez az álom pedig nem az, hogy legyen egy Palesztin állam Izrael Állama mellett, hanem hogy legyen egy Palesztin állam Izrael Állam helyett. Nem hajlandóak elfogadni Izrael Állam létezését. "Sokan azt gondolják, hogy a konfliktus magva a '67-es háború során elfoglalt Izraeli területeket érinti" - mondta, majd képszerű példával érzékeltette a nézet hamisságát - "Gázát odaadtuk a palesztinoknak, 8.000 zsidó telepest kellett szinte kiszakítani a területekről. És mit kaptunk cserébe? Rakéták tízezreit." A palesztinok tehát nem hajlandók leülni tárgyalni és nem mutatnak együttműködésre való készséget. Azonban a nagykövet örömhírként hozzátette, hogy egyre több arab állam fogadja el legalább de facto - ha de iure nem is - Izrael létezésének a jogát. Ezt a palesztinok mellett egyedül Irán nem akarja meglépni. 
 
Azokkal az országokkal ellentétben, akik gyűlölettel viszonyulnak Izraelhez, mintegy ellenpólusként egyre több nagyhatalmú állam delegációja utazik hétről-hétre az országba, hogy tanuljanak. Ilyen országok pl. India, Kína, Japán, stb. "Szeretnék látni, hogy ez a kis ország hogyan védi meg magát. Azért jönnek, hogy megtanulják hogyan kell harcolni a tegnap erői ellen, akik valójában egy középkori álláspontot képviselnek és mindent elkövetnek azért, hogy a mi civilizációnkat a régmúltba visszataszítsák" - fejti ki a nagykövet.
 
A radikális iszlám elleni harcmód eltanulása azonban csak az egyik oka az utazásoknak, egy másiknak tekinthető az, hogy meg szeretnék ragadni a jövőt. Izraelben egy kicsi, de nagyon élénk, vibráló országot látnak, ami felkarolta az innovációt és óriási kapacitásokkal rendelkezik. Az ezen belüli három legnagyobb ok pedig: „a technológia, a technológia és a technológia.” Ezek a csoportok olyan helyszíneket igyekeznek meglátogatni, mint Tel Aviv, Jeruzsálem vagy éppen Beér Sh’eva a, ami már nem csupán a Negev sivatag fővárosa, hanem a kiber-biztonság globális centruma is. A technológiai fejlettségen belül a vízgazdálkodás is felkelti sokak figyelmét, hiszen Izrael ivóvizének felét a tengervízből nyeri ki, amit a modern fejlett sótalanító rendszer tett lehetővé. 
 

Magyarország és Izrael

A Magyarországon ötödik évét töltő nagykövet kitért az ország és Izrael állam kapcsolatára is. Ilan Mor összességében pozitívnak ítéli a kapcsolatot, elmondása szerint mindkét ország kölcsönösen élvezi egymás támogatását a nemzetközi fórumokon is. Nagyra értékelik az ún. megszállt területekről származó árúk címkézésével szembeni kiállást, illetve a magyar kormánynak a brüsszeli bürokratákkal szembeni határozott ellenállását is. "Ez egy olyan kapcsolat, amit úgy szoktak mondani, hogy win-win szituáció" - mondta. Ennek keretében épp a közelmúltban történt egy fejlemény, aminek eredményeként az Izraeli Mezőgazdasági Miniszter Magyarországra látogatott, hogy találkozzon kollégájával, Fazekas Sándorral, hogy megtervezzék a fejlődő országok segítésére irányuló együttműködést. Így júniusban sor fog kerülni egy olyan mezőgazdasági tanfolyamra, ahol magyar és izraeli szakemberek fogják tanítani Afrikai országok delegáltjait, országaik mezőgazdasági fejlesztésére, ami életszínvonal növekedéshez vezethet a jövőben.
A mezőgazdasági együttműködésen kívül tervezik a két ország közötti kooperációt, az iszlám elleni harc, a tudomány, a kibertechnológia és a fejlesztések terén is.
 
Beszédének végén Ilan Mor köszönetet mondott a Hit Gyülekezetének is: "Csodálatos látni, hogy Izraeli zászlókat lengettek. [...] Ráadásul rendszeresen jártok Izraelbe és naponta imádkoztok Izrael és örök fővárosa, Jeruzsálem biztonságáért. Budapesten és Magyarország egyéb városaiban ott álltok a helyi zsidó közösségek mellett a nehéz időkben is. Ezt is köszönjük. Együtt támogatjátok velünk Jeruzsálemet és mit is kérhetnénk többet, mint hogy sziklaszilárdan ott álltok velünk Jeruzsálem mellett. Mindnyájatokat nagyon szeretünk." 
Az előadás után több fiatal tett fel aktuálpolitikai kérdéseket, melyek érintették többek között a bevándorlást, az amerikai előválasztást, termékek bojkottját is.