Nemzetközi antifasiszta nyári konferencia a Balatonnál

Idén július végén mintegy 1200, döntően a felsőoktatásban tanuló magyar és külföldi diák részvételével került megrendezésre az a nyári tábor, amelynek házigazdája és főszónoka Németh Sándor volt.

Az egyhetes megmozdulás gerincét az egyházvezető bibliai tematikájú előadásai és valóságértelmezései, valamint a kor kihívásaira reflektáló, gyakorlati tanácsai adták. A rendezvénysorozat részeként került sor arra a kétnapos konferenciára, amelynek moderátora Németh Sándor volt, vendégei pedig Karl Pfeifer magyar ajkú osztrák cionista publicista és Dovid Katz litván történészprofesszor voltak.

 

Az első nap

Az első nap Karl Pfeiferé volt, aki a magyarországi demokratikus ellenzék bécsi hangja volt a hetvenes-nyolcvanas években. Az újságíró életművét bemutató portréfilm megtekintését követő előadásának summája az volt, hogy hogyan kell egy életen át vagányan és kompromisszumok nélkül szolgálni egy ügyet (a vele készült két korábbi interjú itt olvasható: Pofonok helyett cikkek, Négyszer kiutasíva).

 

A második nap

A konferencia második napján Dovid Katz tartott dermesztő előadást a holocaust-relativizálás elleni küzdelmeiről, és arról hogy Vilniuszban miként emelkedett (hatósági üldöztetésben is megnyilvánuló) állami szintre a zsidó értelmiség diszkriminálása. A történészprofesszor 16 pontban foglalta össze a vörös-barna ideológia tudatos és szisztematikus építkezését a Baltikumban, hogy miként is jut el egy nemzet a népirtás újradefiniálásától, a szovjet-kommunista rendszer bűneinek a holocaust szintjére emelésén és a a gyilkosok dicsőítésén keresztül addig, hogy aztán az EU-ban lobbizik a holocaust-tagadás ellen a "két gonosz birodalom bűneinek" álságos és vészjósló történelemértelmezésével. (a vele készült korábbi interjú elolvasható itt: Vörös-barna méreg)